Autor: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs), Foto:Fruskac.net

Novi Sad
02.06.2016.
14:05 > 16:35
Beočinska fabrika cementa Lafarž prodala je parcelu na kojoj se nalazi jedno od najlepših fruškogorskih jezera, Bešenovačko jezero, poznatije kao jezero Beli kamen.
  • Šone Odžaci

    14.10.2018 20:25
    Jezero
    Ledinačkom jezeru se ne može ni prići. Portir ne dozvoljava posebno ako se fotografisanje spomene. rekao sam mu da jezero ne moze da se ogradi u nacionalnom parku itd ali je on ostao pri svome pa reko da se ne preganjam sa budalom koji je za 20 000 dinara spreman na sve, i da ne gubim vreme odustao sam. Voleo bi da pozovem ljude da masovno krenemo ka jezeru da vidimo zasto i kome smeta fotografisanje...
  • jizet

    28.07.2016 13:05
    otimaci
    Pokradose sve i sto je najgore kraj se ne nazire
  • tata

    05.06.2016 12:28
    @MilosS
    To je zato što ti nisi vlasnik zemlje u potpunosti. Nemoj me držati za reč, ali mislim da je tvoje samo metar u dubinu. Tako da ako nadješ naftu ona pripada majčici Srbiji.
  • Sveti Dimitrije

    05.06.2016 07:45
    rupčage i u zakonu i u glavama
    MilošeS tvoja rupcaga u glavi je tolika da se ne može ničim ispuniti pa će na tvoju sreću za vjeki vjekova biti samo tvoje vlasništvo . Pitanje za one koju nisu imaoci rupa kao što je to ovaj naš jurodivi Milooš S je kako je uopšte mogao biti prodat deo nacionalnog parka (?!) i gde se dede rudna renta koju Lafarž NIKADA nije plaćao, dakle, koristi sirovinu potpuno BESPLATNO. Možda pitati Čanka kome je Vojvodina toliko na srcetu :-(
  • /

    04.06.2016 20:33
    /
    pa ni na strand ne moze da se ode zato sto su plazu zauzeli kontraverzni vlasnici kafica ili se vozikaju jahticama kupljenim od maknute eu love za izmestanje njihove marine
  • panonius

    04.06.2016 11:17
    indijanci
    Već viđeno.... kao Indijanci u Severnoj Americi.... mogu da plaču i stenju ali povratka nema! Strateške resurse svake zemlje - pa i ove !? - tako rasherdati zauvek ??!!! Zlatousti , i ovo ti je biznis u nizu ???? Sve osećam kako mi je bolje!!!
    Jedino im ostaje da naplaćuju vazduh koji dišemo - i da nas napokon isključe sa mreže !!!??
    Nego , šta znači pojam ZOMBI??!! Pa to svi mi ... osim vampira !
  • Nenad

    04.06.2016 11:04
    Izdajnici
    Sve placenici na vaznim funkcijama, sta dalje reci...
  • MilosS

    03.06.2016 22:47
    ?
    Ne razumem bas potpuno, da li je to jezero postojalo ranije ili je nastalo usle eksploatacije? Ako je drugo u pitanju to mi je apsurd. Npr... ja na mojoj njivi iskopam rupcagu i tako nastane jezero i sad ne mogu nekom da prodam ili da zabranim ulaz jer je to moj mali raj koji sam ja iskopao i napravio...
  • ribolovac

    03.06.2016 13:40
    propast drzava
    Prvo bih gospodinu Arezini rekao da mnogo vise jezera i kompletnog zivog sveta u njima i oko njih nestaje i ako nisu u privatnom vlasnistvu jer nam je zakon takav kakav je da ne stiti ama bas nista , da nam ribocuvari ne raspoznaju ribe ( nemaju pojma koja je koja riba ja se licno uverio u to ) , da i oni koji znaju i koji dobro rade svoj posao dzabe ga rade tako kvalitetno jer niko kasnije ne snosi posledice svog lopovluka zato sto su nam sudovi brzi i veoooomaaaa efikasni !!!! A sto se privatnika i tajkuna tice nisu krivi oni nego tajkuni koji vladaju zadnjih 30-ak godina i koji im sve to dozvoljavaju i samo skupljaju kajmak
  • ex chapman

    03.06.2016 09:43
    šta je sporno
    1. "kupci" jezera su kriminalci koji su do para došli pljačkajući nas
    2. "prodavci" nemaju nikakvo pravo da prodaju ono što nije njihovo - tj. jezera koja i ne mogu biti u privatnoj svojini
    3. SVE što se "privatizuje" po ovoj zemlji je ne tako davno bilo DRUŠTVENO i nastalo je ulaganjima celog društva. i onda to neko "prodaje" (zapravo poklanja) sumnjivim likovima koji često, kao u ovom slučaju, ni ime nemaju!
    4. "privatnik" sa onim što mu je poklonjeno ne postupa kao dobar domaćin, već uništava i upropašćuje. najgore je kad se to dešava u okviru nacionalnog parka, pa još kad je voda u pitanju - posledice su nesagledive.
  • dule

    03.06.2016 09:31
    Nije jezero otišlo privatniku (sada) nego je jedan privatnik prodao drugom.

    A o kapitalizmu imate pravo da pričate kad se završi restitucija. Svima.
  • Duga

    03.06.2016 08:30
    Živeli
    Živeo kapitalizam. Tražili smo gledajmo. A onaj zakon u skandinavskim zemljama je dobar samo da li će ikada takvo nešto da bude i ovde. Čisto sumnjam.
  • nss

    03.06.2016 07:04
    nss
    uu beocinu je jedan opsti haos i pljacka....nije samo otislo jezero,predsednik opstine je dozvolio u sred nacionalnog parka farmu ovaca veliku kao imperiju i svi oko te bespravne farme su pobegli glavom bez obzira jer smrdi,nema kanalizacije....doneta je bila i odluka o rusenju ali covek gradi i dalje,dzaba televizija,peticija...mafija radi svoje
  • Miki

    03.06.2016 01:42
    Samo vi sedite za racunarom i kuckajte ...
  • evgenije

    02.06.2016 23:38
    Skandinavci imajunjedan zakon koji se zove "allemansrätt" a u slobodnom prevodu na srpski znači "svačije pravo". Osnov tog zakona je "ne uznemiravaj - ne uništavaj". To znači da svako ima pravo da uđe na privatno zemljište ( šuma, polja, pašnjaci, jezera, ostrva,...) a da mu za to nije potrebna dozvola vlasnika. Svako ima pravo da za svoje potrebe ubere ono što je raslo divlje (jagode, borovnice, divlje jabuke, divlje kruške, pečurke,...) za zadovoljenje ličnih potreba. Ako se nešto bere da bi se kasnije prodavalo to se smatra krađom i za to se krivično odgovara. Na privatnom zemljištu ne smeš uništavati rastinje, seći stabla ili lomiti grane. Sve ono što je zasađeno rukom vlasnika ne smeš dirati (voćnjaci, obrađene njive, zasadi cveća,...). Na tuđem posedu smeš kampovati i boraviti bez dozvole vlasnika koji nema pravo da te otera sa svog poseda sve dok se pridržavaš pravila ponašanja. Znači, on ti ne može zabraniti da u njegovoj šumi kampuješ, da se kupaš u njegovom jezeru ili da jednostavno prolaziš kroz njegov posed. Ako ti to brani onda on krši zakon i odgovara za to. Ako prolaziš kroz njegov posed, kampuješ na njegovom imanju, kupaš se u njegovom jezeru moraš se držati na pristojnoj udaljenosti od njegove kuće tako da ne remetiš njegov mir, njegove ustaljene dnevne obaveze, rad na imanju. Poenta zakona je da se svaki građanin može bez ikakvih prepreka, ograničenja ili zabrana kretati kompletnom državnom teritorijom.
  • ?

    02.06.2016 22:23
    Izem vam se u Jezero, kamenolom I sljunkare su jezera
  • Nindza Kornjacleone

    02.06.2016 21:35
    Htelo se u kapitalizam, to se i dobilo.
  • Јоваш Црногорац

    02.06.2016 21:04
    А што би ви, планине и језера, Дурмитор усред Војводине? Ено вам га Црна Гора отворена за посјете.
    Нек се приватизује све што може, дабоме.
  • @milan

    02.06.2016 19:03
    Tako sto stranci-pojedinci (fizicka lica) ne mogu da kupuju ali oni koji osnuju neku firmu ovde mogu bez problema. Vec 20+ godina
  • Besplatan savet

    02.06.2016 18:56
    @zemljoposednik
    zabranjen je promet zemlje koja je predmet restitucije još 2006e godine.Da li vi uopšte imate advokata ili sami vodite postupak?
  • Dragan NS

    02.06.2016 18:55
    Kakve veze imaju "novi" sa privatizacijom iz 2003-ce? Sad je gotovo. Sto su kupili imaju pravo da prodaju. Bilo bi dobro da drzava obesteti one kojima je zemlja oduzeta ranije.
  • Sale NS

    02.06.2016 18:54
    Štaa nas još čeka...
    ... ne smem ni da pomislim kada se dešavaju ovakve prodaje ?! Šta li će biti sa ozbiljnijim teritorijama, firmama i objektima ?! Samo NAPRE(DNO) !
  • Neznalica

    02.06.2016 18:53
    Sta ovo znaci...Lafarz ili bilo ko drugi moze da kupuje zemlju po Fruskoj Gori, kopa rudu, puni podzemnim i povrsinskim vodama- sto ne sme, ne vrsi rekultivaciju, ne znam da li placa rudu, i prodaje jezera. Covece, koji interesi i koji prostor za manipulaciju! Voleo bih da znam da li sam u pravu. Kako je tek sa termalnim vodama.
    Ganut sam balkanskim razmisljanjem mladih generacija! Pa ni Srem ni Backa ni Vojvodina vec Srbija ima stete od ovoga. Postoji termin koja se zove nasledje, a ne samo interes. Francuz iskopa rudu i ode, kljuc u bravu, i sta nama ostaje?! Kada dodjemo do te tacke razmisljanja, mozemo reci da smo u razvoju. Voleo bih da se oko ovoga i slicnih stvari malo vise pozabave vladine i nevladine organizacije i mediji i sacuvaju nam ovo malo nase prirode sto je ostalo...ili ce i dalje cutati a drugi lobirati! Nadam se da gresim.
  • Nervirach

    02.06.2016 18:32
    Znaci u pravu sam sa komentarom.
  • Muka mi je od njih

    02.06.2016 18:07
    Ovi novi, u stanju su i jezero da poruše.
  • milan

    02.06.2016 17:32
    a kako su kupili zemljiste kad stranci nemogu zakonski kupovati i biti vlasnici zemlje u srbiji,kupili su cementaru a ne zemlju.
  • sremac

    02.06.2016 16:50
    @Nervirach
    Pa vi u Backoj ste ionako sa pogresne strane Dunava u odnosu na to jezero i Srem i ne znam sto se uopste uzbudjujes na to sta se desava u Sremu. Pre bi trebao da postavis pitanje kako privatna lica kupuju nekadasnju drzavnu zemlju privatizacijom nekadasnjih drzavnih preduzeca a ta zemlja je ili nacionalizovana ili oteta od pobijenih i proteranih gradjana nekadasnje zemlje. Zato danas imas latifundiste sa po 20tak hiljada hektara zemlje do koje su dosli privatizacijom nekadasnjih poljoprivrednih kombinata i zadruga za sitne novce, em drzava izgubila na jeftino prodatoj zemlji, em manji porezi, em su celom tom transakcijom osteceni pravi vlasnici te zemlje.

    Uzgred, zasto potencirate "Vojvodina, Vojvodina", u pitanju je Srem. Sremci su za Srem, ne za Vojvodinu.
  • sremac

    02.06.2016 16:48
    @Nervirach
    Pa vi u Backoj ste ionako sa pogresne strane Dunava u odnosu na to jezero i Srem i ne znam sto se uopste uzbudjujes na to sta se desava u Sremu. Pre bi trebao da postavis pitanje kako privatna lica kupuju nekadasnju drzavnu zemlju privatizacijom nekadasnjih drzavnih preduzeca a ta zemlja je ili nacionalizovana ili oteta od pobijenih i proteranih gradjana nekadasnje zemlje. Zato danas imas latifundiste sa po 20tak hiljada hektara zemlje do koje su dosli privatizacijom nekadasnjih poljoprivrednih kombinata i zadruga za sitne novce, em drzava izgubila na jeftino prodatoj zemlji, em manji porezi, em su celom tom transakcijom osteceni pravi vlasnici te zemlje.
  • vredi razmisliti

    02.06.2016 16:27
    malp morgen bato, ok on ogradi plac ali jezero pripada svima nama i NEMOZE da zabrani pristup vlasnistvu, kao kad bih ja imao plac u sred tvog placa i moras da mi dozvolis pristup, dakle samo je pitanje hoce li se drzava cerati sa privtnikom ili ce ga pustiti da ogradi
  • Luka

    02.06.2016 16:25
    Kao sto sam vec bio pisao, ja da sam na mestu Beogradjana sve bih uzeo. Ne bih Vojvodjanima ostavio ni litre nafte, ni jutro zemlje. Svako zasluzuje to sto mu se desava. Vojvodjani se ne bune, njima je dobro. Braco Srbijanci samo uzimajte!
  • Nervirach

    02.06.2016 15:51
    Naravno, nije prodato nekom lokalcu sa ove pogresne trane Dunava. Vojvodina jeste kolonija. Ali ovih preko Dunava i Drine.
  • Li

    02.06.2016 15:28
    :(
    Bas mi je krivo imamo lepe uspomene sa tog jezera..
    https://youtu.be/hTSTx-PzQ5Q
  • Pan Papa

    02.06.2016 15:10
    Dobro jutro
    Dobro došli u Srbiju - zemlju neviđenih gluposti, zemlju koja je svu svoju naftu i gas POKLONILA "braći", da bi tu istu naftu i gas onda od njih kupovala. Šta je onda čudno što je prodala parcelu strancima, koji su je onda prodali nama?
  • zemljoposednik

    02.06.2016 15:07
    Lafarz je privatizacijom preuzeo zemlju od nekadasnje fabrike cementa Beocin, a beocinska cementara je do parcela na kom je danasnje jezero dosla delom kupovinom parcela od gradjana a delom uzimanje drzavne zemlje. Pri tome je ta drzavna zemlja nekad nacionalizovana od privatnih lica i pretpostavljam da je predmet restitucije. Prodajom te zemlje Lafarz je ostetio ljude koji su podneli zahteve za restituciju zemljista - konkretno mojoj rodbini je oduzeta zemlja na Belom Kamenu zbog tadasnjeg drzavnog preduzeca beocinske cementare.

    Zemlja nepravde i otimacine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna